Přihlášení



COVID 19 - Rekonvalescence

COVID 19 - Rekonvalescence

Rekonvalescence a následky prodělání koronavirové infekce.

Homeopatické léky neléčí COVID-19 infekci, nejedná se o kauzální léčbu. Jde pouze o individualizované pokrytí symptomů, které podpoří lidský organismus ve stabilizaci a pomůže znovuobnovení životní rovnováhy.

Jedinečnost homeopatického léku spočívá ve dvou parametrech:

1. KOMPLEXNOST: zahrnuje stabilizaci na úrovni fyzické, psychické i sociální.
2. INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP: který respektuje každého jedince v jeho originálních projevech

Zejména ze zahraničí (Itálie) přicházejí stále častěji zprávy o dvoufázovém průběhu infekce virem COVID-19. Nejprve po inkubaci (5-14 dní) dochází ke chřipkovému syndromu, tak jak ho z běžné praxe známe: horečka, únava, ORL, kloubní a svalové projevy, bolestivá únava očí a velká potřeba spánku. Teprve po týdnu, kdy se zdá, že je člověk z nejhoršího venku, přichází (nejčastěji v noci) ataka prudké dechové nedostatečnosti, někdy doprovázená horečkou a pocením. Obyčejný kašel přejde v astmoidní záchvaty dusivého kašle s velmi namáhavou expektorací a vyčerpáním. Z hlediska imunitního systému zřejmě dojde k přemrštěné zánětlivé reakci na virové agens, kde dominuje cytokinová bouře. Pokud nasedne tahle situace na vystresovaného či polymorbiditou vyčerpaného jedince, jedná se o ohrožení života!

Na to je vždy třeba myslet, neboť psychický stres (například zdravotníků či pečovatelů v první linii je opravdu obrovský).

Homeopatické léky na podporu těchto situací jsem připomínala v předcházející komunikaci. Vždy je třeba upřednostnit individuálně nastavenou léčbu, odpovídající konkrétním symptomům daného jedince, před paušalizovanými doporučeními. I telefonát či mail dokáže pomoci s upřesněním pocitů nemocného.

Z důvodu již delší dobu trvajících karanténních opatření se v populaci vyskytují tři základní schémata, jak snášejí neobvyklou společenskou atmosféru:

1. STRACH: věnovali jsme se této emoci v minulém sdělení. Podávejte pomocnou ruku.

Díky homeopatickým lékům máte k dispozici jedinečnou možnost. Jen připomínám: ARSENICUM ALBUM, ARGENTUM NITRICUM, GELSEMIUM SEMPERVIRENS, STRAMONIUM, BELLADONNA, ACONITUM, IGNATIA AMARA…

2. ÚNAVA: vyčerpání se projevuje u lidí, kterým není lhostejné utrpení druhých (typ CAUSTICUM, který chce zachránit celý svět, typ PULSATILLA, který chce zachránit své děti, typ KALIUM CARBONICUM, pro který je prioritou rodina či komunita nebo NUX VOMICA a AURUM METALLICUM, kterým leží na srdci osudy zaměstnanců).

Doporučujte těmto lidem dva léky: po ránu COCCULUS INDICUS 9-15 CH (na následky nekvalitního spánku a narušeného biorytmu) a večer PHOSPHORICUM ACIDUM 9-15-30 CH na celkové fyzické a psychické vyčerpání v důsledku péče o ostatní a samozřejmě ARNICA MONTANA 9-15-30-200 CH (o fyzicky náročné práce se zdá i v noci…).

3. BEZMOCNÁ NAŠTVANOST: Proč se zrovna mně tohle děje? Doporučujte homeopatický lék STAPHYSAGRIA 15-30 CH. Zabráníte emočním bouřím i trvalému ukládání stresu směrem k následné somatizaci. Také se osvědčují léky: RHUS TOXICODENDRON 9-15-30 CH („nemám úniku ze situace a řeším to fyzickým neklidem“), CUPRUM METTALICUM 9-15 CH, případně CUPRUM ARSENICOSUM - noční projevy stresové labilní hypertenze, noční kašle a křeče v lýtkách, ZINCUM METTALICUM (cítím se neustále pod tlakem, syndrom neklidných nohou.

Následující řádky jsou jen připomenutím nám všem dobře známého nástroje, rekonvalescence pomocí homeopatických léků:

CHINA RUBRA, KALIUM PHOSPHORICUM, SULFUR IODATUM, CHININUM SULFURICUM, CHININUM ARSENICOSUM, FERRUM PHOSPHORICUM (přetrvává pocení a subfebrilie, zejména v noci), NATRUM MURIATICUM,NATRUM PHOSPHORICUM, NATRUM SULFURICUM, SILICEA, KALIUM SULFURICUM, KALIUM MURIATICUM, CALCAREA PHOSPHORICA, CALCAREA SULFURICA.

Volba ředění je již samozřejmě na vás. Myslím, že v této oblasti je každý z nás plný vlastních zkušeností.

V době rekonvalescence bych vypíchla dva symptomy specifické jako následky koronavirové infekce:

1. OBROVSKÁ ÚNAVA: doporučené schéma u onkologicky nemocných, které vytvořila skupina lékařů a lékárníků ve Francii a prezentovala na CEDH kongresu v Barceloně (2017) je velmi užitečná. Jedná se o podávání léku PHOSPHORICUM ACIDUM nejprve od ředění 9 CH ve dvou denních dávkách, po dobrání tuby pokračovat s ředěním 15 CH jedna dávka denně a završit to ředěním 30 CH dvakrát týdně. U pracovníků v první linii zvažte sáhnout i po ředění 200 CH jednou týdně.

2. ZTRÁTA CHUTI A ČICHU: aktuálně není vědecky prokázáno, jestli se jedná o důsledek neurotoxicity viru či následek prudké zánětlivé reakce na sliznicích ORL oblasti. Dobré je na to myslet a predikovat tento problém u citlivých typů: PULSATILLA, NATRUM MURIATICUM, IODUM a SILICEA! Pokud se nejedná o pacienta těchto citlivých typů myslete na homeopatické léky: MAGNESIA MURIATICA 15 CH (ztráta chuti i čichu po viróze), KALIUM BICHROMICUM 15 CH (ztráta čichu s typickou rýmou s krustami a ulceracemi), JUSTICA ADHATORA 9 CH (ztráta chuti i čichu), LEMNA MINOR 9 CH (ztráta čichu), TEUCRIUM MARUM 9 CH (ztráta čichu).

Mezi méně časté komplikace spadá přetrvávající kašel (SULFUR IODATUM, LOBELIA INFLATA), zahlenění v dýchacích cestách v důsledku vazomotoricky způsobené dyskineze a hypersekrece hlenu (HYDRASTIS CANADENSIS), které lze přepokládat u citlivých typů LYCOPODIUM CLAVATUM, PULSATILLA, SÉPIA OFFICINALIS či NATRUM MURIATICUM.
Typické také bývá přetrvávající pocit ucpání u kořene nosu: STICTA PULMONARIA, KALIUM IODATUM.

Z éterických olejů se v době rekonvalescence uplatnil EUKALYPTUS se svými osvěžujícími a dezinfekčními účinky.

V krizových situací může pomocnou ruku podat i Bachova terapie svým RESCUE REMEDY, případně RESCUE REMEDY night.

Na závěr snad jen citát Bruce Liptona, skvělého biologa s přesahem: „Krize podněcuje vývoj, chaos podněcuje evoluci. Je to příležitost pro novou vizi života na naší planetě.“

„Nechť je tedy výsledkem této rozsáhlé krize znovuobjevení morálních hodnot a zaintegrování klinické homeopatie do medicíny…“

Hlavně buďte neustále v životním rytmu, ať již obyčejným pravidelným vstáváním a procházkami, sportovními aktivitami, zpěvem, tancem či hrou na hudební nástroj. Já asi vytáhnu ukulele, které jsem dostala před několika lety k narozeninám od syna se slovy „…čtyři struny, to dáš!“

Stojíme Vám po boku,

předsedkyně HLA Ilona Ludvíková se skvělým týmem v zádech!

Členství v HLA
Online
přihláška
Homeopatické vzdělávání garantované HLA, nejbližší vzdělávací akce:

Kontakt

Homeopatická lékařská asociace, z.s.
Národní 11
Praha 1 110 00
Česká republika mapa

Email:
info@hla-homeopatie.cz

Kontakty na lékaře-homeopaty:
svethomeopatie.cz

Kontakty na kancelář HLA:
Tým HLA

Pro média:
Informace pro média a tiskové zprávy naleznete zde