Přihlášení



S lékařem britské královny o homeopatii, jejích výhodách a budoucnosti

S lékařem britské královny o homeopatii, jejích výhodách a budoucnosti

Doktor Peter Fisher byl britským lékařem se specializací v integrativní medicíně, který pracoval i pro Její Veličenstvo královnu. Otázky mu kladla Andrea Donsky, odbornice na výživu a zdravý životní styl a autorka četných publikací. Rozhovor byl publikován ještě před tragickou smrtí Dr. Fishera, který zemřel 15.8.2018 při dopravní nehodě v Londýně. Jeho slova jsou stále velmi aktuální.

Pokud vím, přijel jste k nám do Severní Ameriky z Anglie. Zajímá mě, jaké léky berete na jet lag?

Na jetlag tradičně užíváme kombinaci léků Arnica montana a Cocculus indicus. Arnica se obvykle užívá na pohmožděniny a Cocculus na problémy se spánkem. Tyto dva léky společně v ředění 6 C jednou za hodinu až dvě hodiny pomáhají při jetlagu.

Četla jsem o vaší skvělé práci, kterou odvádíte jako doktor integrativní medicíny. Proto si myslím, že bychom měli začít tento rozhovor tak, že vysvětlíte, co integrativní medicína znamená.

Jednoduše řečeno to znamená to nejlepší z obou světů: to nejlepší z konvenční a to nejlepší z komplementární medicíny. Existuje i mnohem delší a složitější definice, ale v podstatě jde o začlenění komplementární medicíny do poskytované péče, abychom se vyhnuli tomu nejhoršímu z přemíry užívání konvenčních léků, jako je předepisování většího počtu léků najednou a nadměrné užívání léků.

Vím, že vás nevyhledávají pacienti s běžným nachlazením nebo chřipkou, ale kdyby ano, jak byste postupoval?

Docela dost jsem se zabýval výzkumy týkajícími se chřipky. Je poměrně zřejmé, že konvenční léčba nezabírá tak dobře a může chřipku dokonce prodloužit. Většina způsobů konvenční léčby bojuje proti příznakům (potlačuje je) a vlastně nemoc prodlužují.

Takže nejlepší by bylo doporučit lidem něco jako Oscillococcinum?

Ano, a další polykomponentní léky, které mohou urychlit uzdravení, ulevit od příznaků a donutit chřipku, aby dříve odezněla.

Povězte mi něco o tom, jak se v Evropě praktikuje medicína. Vzpomínám si, že jsem slyšela, že lékaři předepisují homeopatické léky spolu s konvenčními. Je to pravda?

To se v různých zemích velmi liší. Ve Francii, Německu a stále častěji ve Španělsku to tak je, ale v Británii tolik ne. Mnoho lékařů homeopatii začleňuje do své praxe a zapojí homeopatii do léčby, když se to zdá být na místě, ale předepisují také antibiotika a jiné léky, když to považují za vhodné.

Setkáváte se často se skeptiky a říkáte jim: „Poslouchejte, mýlíte se, protože je to podloženo výzkumem!”

Budu diskutovat s kýmkoliv. Kdykoliv. Problém je, že skeptikům se tento způsob nelíbí, protože vždy prohrají. Účastnil jsem se celé řady debat s „tak zvanými“ skeptiky. Ale hodně známých skeptiků se mi vyhýbá, protože v debatách se mnou prohrávají. Raději napíší článek na blog, nebo tweet, kde zveřejní nehezké uštěpačné poznámky, a vy na ně nemůžete patřičně zareagovat. Když jde o debatu jaksepatří, já řeknu své, vy řeknete své, je přítomen někdo, kdo zajistí, že je se hraje fair, a může to být v odborném tisku, nebo u soudu nižší instance, tak mi to nevadí.

Povězte nám, jak jste se stal lékařem Jejího Veličenstva královny?

Královská rodina má homeopatického lékaře již dlouhá léta, je to tradice, která trvá 150 let a sahá až ke královně Victorii a jejímu milovanému princi Albertovi. Zakladatel naší nemocnice byl lékař otce prince Alberta. Od 30. let minulého století je péče homeopatického lékaře o královskou rodinu oficiální. Já jsem jejím lékařem od roku 2001.

Ráda slyším, že královská rodina je otevřená integrativní medicíně. Staráte se pouze o královnu, nebo o celou rodinu? Četla jsem, že princ Charles jí bio potraviny a má bio zahradu, takže předpokládám, že i on k tomu má docela blízko.

Starám se o celou rodinu. Myslím, že Kate a William jsou ještě dost mladí a zdraví, takže léčbu nepotřebují. Ale princ Charles, princ z Walesu, je velmi přátelský a je velice ochotný jít i proti proudu a skutečně o tom promluvit. Měl projev ve Světovém zdravotnickém shromáždění, což je vlastně valná hromada Světové zdravotnické organizace. Takže je skutečně docela příznivcem integrativní medicíny.

Podle mě je to skvělé. Jak jste se vy, jako lékař, který má vzdělání v konvenční medicíně, začal zajímat o homeopatii?

Na konci kulturní revoluce jsem navštívil Čínu. Tehdy jsem ještě byl studentem medicíny a pamatuji si okamžik, kdy mi to došlo. Byl jsem na operačním sále v malém čínském provinčním městě a tam na operačním stole ležela žena. Měla otevřené celé břicho a při plném vědomí hovořila s anesteziologem. V levém uchu měla vpíchnuté tři jehly.

Akupunkturní jehly?

Ano.

Neuvěřitelné.

Jehly byly napojeny na malou krabičku s přívodem elektřiny. Říkal jsem si: „To není možné. Tomu nevěřím. O tom nám v Cambridgi neříkali.“ Studoval jsem lékařství na nejlepší škole, v Cambridgi, což je pro studium medicíny elitní škola, a prostě jsem si jen říkal: „Tohle nejde. To není možné.“ Tato zkušenost mě přivedla k myšlence, že v medicíně se ukrývá mnohem víc než to, co se učí na lékařských fakultách. O několik let později jsem onemocněl já sám. Stále ještě jsem studoval medicínu, a tak jsem navštívil uznávaného profesora mé lékařské fakulty, který stanovil přesnou diagnózu a řekl: „... ale nedá se nic dělat.“ A tak mi přátelé navrhli, ať zkusím homeopatii. To jsem udělal a pomohlo to. Od toho okamžiku se to nabalovalo jedno na druhé.

Často se stává, že potřebujeme věci vidět nebo zažít sami, abychom jim uvěřili.

Ano. Víte, málem jsem nemohl myslet na nic jiného. V mnoha ohledech by to z pohledu vědy nemělo fungovat. Tím chci říct, že to chápu až po ten bod, z něhož vycházejí skeptici. Zdá se, že existuje dobrý důvod, proč to asi nemůže fungovat, ale přesto to funguje.

Můžete popsat, co homeopatie je a jak působí?

Homeopatie je založena na myšlence, že podobné léčí podobné. Takže podáte velice malou dávku něčeho, co by ve větší dávce mohlo způsobit podobnou nemoc. Někteří lidí říkají, že to je jako nastavovat zrcadlo přírodě. Ukazujete tak tělu: „Hele, tohle je ten tvůj problém, ta nemoc vypadá takhle.” Je to zaměřeno na to, že tělo má velmi silnou schopnost sebeléčby. Ta je silná, ale někdy může být i hloupá, například když jde o autoimunitní onemocnění. V tom případě je vlastně obranný mechanismus těla obelstěn.

Můžete vysvětlit rozdíl mezi podáním monokomponentního a polykomponentního léku?

Monokomponentní lék je jeden lék a polykomponentní lék je kombinace více léků.
Široce vzato existují dva druhy homeopatie. Jeden je ten, kdy lék předepíšete na jeden nebo dva klíčové příznaky, jako je nachlazení, bolest v krku nebo rýma. A pak existuje „konstituční léčba“, kde tolik neléčíte nemoc, ale spíše tu osobu.

Pokud někdo například trpí nespavostí, bolestmi svalů a nachlazením a/nebo chřipkou, může užívat polykomponentní lék složený ze dvou, tří, čtyř, nebo dokonce pěti různých homeopatických léků, které se pravděpodobně s příznaky vypořádají. Tento způsob je určen spíše na sebeléčbu, než na léčbu předepsanou lékařem.

To dává smysl. Líbí se mi, že homeopatie nabízí prostor jak pro samostatné předepsání léků (například na běžné nachlazení), tak pro předpis léku odborníkem.

Ano. Jedna věc je, když má někdo nějaký krátkodobý zdravotní problém, ale jiné je to u chronických problémů s komplikacemi a mnoha jevy k zohlednění. Myslím, že jedna z nejzajímavějších skutečností v souvislosti s homeopatií je myšlenka, že léčíme člověka, a ne nemoc.

Jedna z největších námitek, kterou od lidí slyším, když jim doporučuji přírodní nebo homeopatické léky, je to, že je to příliš pomalé. Dlouho trvá, než se do toho člověk dostane. Nezabírá to tak rychle. Nebo to nezabírá vůbec… To proto, že jsou zvyklí na užívání léků, které účinkují okamžitě, a tak očekávají rychlou úlevu. Co říkáte lidem, kteří vám takové věci říkají?

No, zeptám se jich, jestli se chtějí cítit dobře okamžitě a pokračovat s léčbou navždy, nebo si na zlepšení počkat, ale pak případně skutečně přestat léky užívat. Homeopatie působí na základě sebeléčebného procesu, a pokud je užívána k léčbě chronické nemoci, nemůže se pacient uzdravit okamžitě. Pokud je to krátkodobá nemoc, může se člověk uzdravit rychle. Pokud je to dlouhodobá nemoc, chronická nemoc, zabere uzdravení více času, protože se snažíte ji zasáhnout i s kořeny, snažíte se vyřešit problém – a to se nemůže stát přes noc.

To je pravda. Je zde důležité zdůraznit, že než začneme užívat léky, je třeba plně porozumět možným vedlejším účinkům medikace a snad i být nakloněn hledání jiných možností léčby, jako je homeopatie (samozřejmě v závislosti na případu).

Ano. A ne jenom vedlejším účinkům, ale i vzájemnému působení, zvlášť pokud užíváte více léků. Tím mám na mysli, že když užíváte až sedm nebo osm léků, blíží se pravděpodobnost, že dojde k jejich interakci, stu procent.

A co homeopatika? Interagují nějak s léky?

Ne, všeobecně ne. Rostlinné přípravky ano, ale homeopatika ne.

Můžete prosím shrnout výhody homeopatické léčby? Jako kdybyste některému ze svých pacientů dnes měl říct: „Určitě byste měl vyzkoušet homeopatii, protože…”

Nejdůležitější výhodou je to, že je homeopatie bezpečná. Mimořádně bezpečná. Neexistují údaje o závažných vedlejších účincích, natož o vedlejších účincích vůbec. Když začnete užívat homeopatika, nemusíte je užívat celý život, nemají interakci s jinými léky a jsou účinná na širokou paletu problémů – z nichž některé je těžké řešit konvenční léčbou, nebo je taková léčba návyková.

Představte si tuto situaci: Jste u přátel na večeři a oni pozvali dalšího přítele, kterého jste předtím nikdy neviděl. Když se vás zeptá, čím se živíte, řeknete mu, že jste homeopatický lékař, na což oni odpoví, že je to jen „hokuspokus, který nezabírá“. Co na to řeknete?

Vždy se opírám o fakta. Lidé se ptají: „Kdyby země byla kulatá, neodpadávali bychom z ní?” Jediný způsob, díky kterému víme, že je kulatá, je pečlivé systematické pozorování. Takže jim odpovím: „Vím, že to vypadá neuvěřitelně, vím, že vysoké potence působí divně, ale stejné je to, i když říkáte, že země není placatá, nebo to vypadá podivné jen z pohledu selského rozumu. Ale je pravda, že existuje velké množství důkazů, že tomu tak není.” Nejraději doporučuji podívat se do databáze CORE-hom, která obsahuje výzkumy o homeopatii, takže ta je spolehlivá a založená na výzkumu.

Úžasné! To je dokonalé místo, kam by se měl podívat kdokoliv, kdo říká, že homeopatie není podložená výzkumem.

Databáze v současnosti obsahuje 1 117 klinických pokusů. Jsou kontrolovány odborníky různými způsoby a většinou je výsledek pozitivní. Studie zjistila, že homeopatičtí lékaři dosáhli stejných výsledků s přibližně polovinou podaných léků. Toto je důležité, protože co se týká infekcí dýchacích cest, začíná být velkým problémem antibiotická rezistence. Nyní existují původci onemocnění – bakterie, které jsou odolné vůči všem známým antibiotikům. Máme skutečně riziko, že za deset nebo dvacet let se octneme v době před penicilinem, v době, kdy budou existovat původci onemocnění, na které nebudeme znát léčbu. Příčinou antibiotické rezistence je plošné nadužívání antibiotik. Přitom ta jsou absolutně skvělými léky, pokud jsou užívána správným způsobem.

Také jíme maso zvířat, která byla léčena antibiotiky. To také přispívá k problému s rezistencí vůči nim.

Ano. Řešením je, že musíme užívat antibiotika, když je třeba je užívat. V ostatních případech potřebujeme jiné efektivní způsoby léčby, jako je homeopatie.

Řekl byste podle svých zkušeností, že homeopatie účinkuje lépe u dětí než u dospělých, protože byly méně vystaveny chemikáliím, toxickým látkám a lékům? Nebo si myslíte, že je to u obou skupin podobné?

Ano, u dětí to účinkuje dobře. Také to účinkuje rychleji, protože, jak jsme řekli dříve, „rychlost uzdravení záleží na délce nemoci“. Malé děti mívají častěji akutní onemocnění, proto se rychleji uzdravují. Ale u dospělých to funguje také – a u zvířat rovněž!

Pojďme se přesunout k dávkování. Záleží na tom, kolik granulí užíváte? Pokyny říkají, že pět, ale někdy mi je řečeno, abych si vzala jen tři. Zajímá mě, proč?

Důležité jsou rozdíly v ředění léku a frekvenci užívání, přesný počet granulek v dávce není to hlavní.

A jak mohou obyčejní uživatelé určit, které ředění je pro ně to nejlepší?

Pokud mají kašel nebo jsou nachlazeni, mohou užít polykomponentní lék, který bude obsahovat vhodné léky v přibližně správném ředění, a pak si s tím nemusí dělat tolik starosti.

Platí, že čím vyšší ředění, tím silnější je lék?

Ano i ne. Vyšší ředění jsou většinou používána na dlouhodobější nemoci a užívají se méně často. Takže to ve skutečnosti nemůžeme nazývat silou. Podle mě je nejlepší se tomu vyhýbat, protože se to snadno splete. U akutních problémů obvykle použijete ředění 5, 6, 7 C čtyřikrát denně apod. U chronických nemocí budete možná užívat vyšší ředění, například 30 C dvakrát týdně.

Co máte ve své lékárničce?

Většinou homeopatické léky a několik vitamínů.

Kterých pět nejdůležitějších homeopatických léků by měl mít každý ve své lékárničce?

Asi Oscillo nebo nějaký polykomponentní lék na příznaky chřipky. Pak Arniku na zranění a lék Nux vomica.

Jaké jsou podle vás současné trendy v homeopatii?

Myslím, že to nejdůležitější pro mě a z mého pohledu je to, že postupně se navzdory kritikám tvoří základy vědeckých důkazů. Soubor vědeckých důkazů neustále roste, ale kdy to lidé skutečně začnou akceptovat, to nevím. Další věc je, že homeopatie se šíří a stává se populárnější. Je to skutečně pozoruhodné, pokud se podíváte na některé politické události. V květnu 2015 jsem byl v Polsku a bylo zajímavé být tam v tu dobu, protože to bylo přesně v době 25. výročí pádu komunismu. Buďte si jista, že v roce 1990 se homeopatika užívala v Polsku velice málo. Nyní je užívá bezmála třetina populace. Jen nechme lidi dělat to, co chtějí, a oni budou užívat homeopatii. To samé platí pro Španělsko a Portugalsko. Od okamžiku, kdy poleví nátlak, lidé mohou začít dělat, co chtějí, a začnou užívat homeopatii. Tak se to šíří. Největší nárůst v užívání homeopatie jsem zaznamenal v Iránu. Homeopatie je na vzestupu také v Jihoafrické republice, v Japonsku a v mnoha dalších tak odlišných zemích. Lidé ji využívají, protože je pro ně účinná.

Kolik procent světové populace užívá homeopatii? Máme k dispozici nějaké statistické údaje?

Víme, že v Indii je široce využívána. V Indii působí 250 000 praktických lékařů. Vím, že Indie je velká země, ale čtvrt milionu je hodně. Je tam čtvrt milionu praktiků, 300 homeopatických lékařských škol a homeopatie tam má i své vlastní ministerstvo. V dubnu 2016 jsem byl v Dillí na AYUSH. To je v angličtině zkratka pro ajurvédu, jógu, unani, siddhu a homeopatii. Léčba unani a siddha jsou v Indii neuvěřitelně populární. Nevím přesně, ale přibližně polovina populace ji užívá. Polovina obyvatel Francie někdy v životě užila homeopatika a země jako Německo a Nizozemsku se svými 30 a 40 % o moc nezaostávají.

Dobře, má poslední otázka zní: Jak vidíte budoucnost homeopatie?

Myslím, že homeopatie bude nakonec vědecky očištěna a že každý pochopí vědu, která za ní stojí. Rychle jsme pokročili, ale stále je třeba zaplnit mezery. Je však pravda, že – jak jsem řekl – kdykoliv a s kýmkoliv budu debatovat o vědeckých důkazech. Vědecké důkazy existují, začínají být provázané a možná nakonec skutečně pochopíme to, co probíhá. A možná pak dojde k průlomu.

Velice vám děkuji za tyto cenné informace.

Rádo se stalo.

Zdroj: https://naturallysavvy.com

Členství v HLA
Online
přihláška
Homeopatické vzdělávání garantované HLA, nejbližší vzdělávací akce:

Kontakt

Homeopatická lékařská asociace, z.s.
Národní 11
Praha 1 110 00
Česká republika mapa

Email:
info@hla-homeopatie.cz

Kontakty na lékaře-homeopaty:
svethomeopatie.cz

Kontakty na kancelář HLA:
Tým HLA

Pro média:
Informace pro média a tiskové zprávy naleznete zde