Přihlášení



Jaký byl seminář Sulfur - Lycopodium?

Jaký byl seminář Sulfur - Lycopodium?

V sobotu 2. 3. 2024 se v prostorech hotelu ILFu v Praze uskutečnil specializační seminář Sulfur-Lycopodium. Zkušení lektoři MUDr. Eliška Bartlová a MUDr. Jaroslav Čupera nás provedli těmito léky „tak trochu jinak“.

Přestože jsou to velké homeopatické léky, často předepisované, byly nám představeny tak, jak je neznáme, z více pohledů a v mnoha souvislostech i s přesahem ke klinickému použití.

Zajímavě byly uvedeny skutečnosti kolem původu léku Sulfur, který se samostatně v přírodě vyskytuje jen málo, ale často jako sloučenina s vápníkem, čili jako Calcarea sulfurica. Sulfur, překlad tohoto slova je sůl, která hoří, také ale zapáchá a pálí. Z toho pak vyplývají mnohé symptomy obrazu léku Sulfur - páchnoucí sekrece, svědění, pálení, zarudnutí tělních otvorů.

Užitečné bylo rozdělení Sulfuru podle schématu anglického patofyziologa a homeopata Henri Bernarda podle konstitučního typu na tlustého sulfurika, ze kterého pak vychází karbonické typy a hubeného sulfurika, ze kterého dekompenzací vznikají muriatické a následně fosforické typy. Třetí typ je neutrální sulfurik, ze kterého se destabilizací stává nejprve Hepar sulfur a posléze Psorinum. Diferenciálně diagnosticky byly podrobněji představeny léky Sulfur iodatum, Kalium sulfuricum, Natrum sulfuricum, Sulfuricum acidum a další.

K základní typologii léku Sulfur patří egocentrismus, kritičnost a úzkost, strach z chudoby, z fyzických příznaků zarudnutí kůže, nesnášenlivost tepla, obtížné trávení. Je to lék revmatismu, dny a osteoporózy, u žen velký lék menopauzy s příznaky hypertenze, návalů, strachu ze samoty, o rodinu, potíží se spánkem.

Konstituční lék Calcarea sulfurica, který vzniká spojením konstitučních léků Calcarea carbonica a Sulfuru, je častý lék v ČR, který se vyznačuje potřebou bezpečí, stability a ocenění. Allium sativum, obsahující prvek síry, postihuje zažívací obtíže s pálením hlavně u velkých jedlíků masa, Antimonium crudum, jakožto sloučenina antimonu a síry léčí kožní obtíže zhoršené teplem a zažívací systém se záchvatovitým přejídáním a průjmem.

Druhý velký lék tohoto semináře, Lycopodium clavatum, je mimo jiné, často nazýván rostlinnou sírou. V pradávných dobách to původně byla velká přeslička, ale v současnosti je to jen malá rostlinka. Z toho se odvozují příznaky jako je vnitřní emoční nejistota, pocit nedostatečnosti či obdiv ke schopnostem druhých. Kromě psychické astenie má velký efekt na játra, trávicí trakt, ledviny a pohlavní systém a kůži. Jeho indikací je například stabilní hypertenze z důvodu aterosklerózy, pomáhá při postižení ledvin, nebo při poruše metabolismu lipidů a kyseliny močové. V kombinaci s komplementárním lékem Chelidonium majus je účinný v léčbě žlučníkových kamenů.

Bohaté pole indikací Lycopodia je urogenitální trakt, u mužů bývá zvětšená prostata se sexuální dysfunkcí, u žen vaginální suchost.

Historický vývoj života na Zemi od prvotní „prapolévky“, která obsahovala hodně Sulfuru, přes období vzniku měkkýšů, kteří si už tvořili ulity, což je spojeno s lékem Calcarea carbonica, až po vývoj rostlin, které reprezentuje právě Lycopodium, dává logické vysvětlení správné posloupnosti podávání těchto léků v čase.

Závěr semináře patřil Psorinu, bioterapeutiku psorického způsobu reakce. Je považováno za zcela dekompenzovaný Sulfur. Psorinum je vhodné k léčbě chronických obtíží, s nedostatkem vitálních reakcí a malé reaktivity. Dominuje u něj pocit beznaděje, ztráty víry v uzdravení. Je vhodné jej podat například pokud pacient nereaguje na vybranou vhodnou homeopatickou léčbu.

Seminář nám tyto diskutované léky představil v jiném světle, ukázal, jaké jsou vzájemné vztahy a souvislosti, jaké jsou jejich léky drenážní a komplementární. Přinesl nám ale i něco navíc, hluboké znalosti, nadhled a zkušenosti z praxe našich skvělých lektorů.

MUDr. Lucie Kozáková

Členství v HLA
Online
přihláška
Homeopatické vzdělávání garantované HLA, nejbližší vzdělávací akce:

Kontakt

Homeopatická lékařská asociace, z.s.
Národní 11
Praha 1 110 00
Česká republika mapa

Email:
info@hla-homeopatie.cz

Kontakty na lékaře-homeopaty:
svethomeopatie.cz

Kontakty na kancelář HLA:
Tým HLA

Pro média:
Informace pro média a tiskové zprávy naleznete zde